2021
MEI
31
Eindelijk!
post_048

Vanaf vandaag is er weer les!
Wat ontzettend fijn om na bijna een half jaar lockdown weer samen yoga te gaan doen. Ik kijk er naar uit!

FEB
11
Woh ...
post_047

De yogaweide deze morgen ...

2020
NOV
5
Brrr ...
post_046

Opfrissen yogadekens

OKT
14
Waar krijg jij energie van?
post_045

Corona: blijf op de hoogte, zorg voor jezelf en voor elkaar maar laat je niet overspoelen door nieuwsberichten, meningen, cijfers ...

Doe dingen die goed voor je zijn en waar je blij van wordt! Bijvoorbeeld yoga , maak een herfstwandeling en verwonder je over de mooie kleuren in de natuur of zet je favoriete muziek op en dans door de woonkamer!

SEP
4
Feestelijk gevoel
post_044

De eerste binnenlessen op de Halvemaanweg zijn een feit.
Deze zomer waren er al behoorlijk wat lessen op de yogaweide, maar deze week is er voor het eerst ook binnen yoga gedaan: de yogaruimte is vanaf heden officieel in gebruik!
Een extra feestelijk gevoel kreeg ik toen ik me realiseerde dat YmE deze week 5 jaar is geworden! Op 2 september 2015 gaf ik mijn eerste les in het Reddingiushuis in Deurne. Toen kon ik alleen nog maar dromen van lesgeven vanuit mijn eigen huis ...

AUG
8
Zomerstop
post_043

Na een korte zomerstop is de yogaweide er bijna klaar voor (en ik ook ;-)).
Eerst nog even sproeien ...
maar daarna kan er weer yoga gedaan worden!

JUL
6
Zonnegroet
post_042

Oh, hier heb ik zin in!
Aanstaande zaterdag geef ik een themales waarbij de zonnegroet centraal staat. De zonnegroet is een klassieke yogaserie die van oorsprong in de ochtend wordt gedaan. Nadat je deze serie hebt gedaan voel je de energie door je lichaam stromen en ben je klaar voor de dag.
Ik doe hem (bijna) elke dag en kijk ernaar uit om jullie deze serie te laten ervaren.

JUN
26
Blote voeten in het gras (of op het matje)
post_041

Al voordat we hier kwamen wonen stond buiten yogales geven op mijn wensenlijstje. Toen we dit huis kochten kwam er de mogelijkheid om deze wens te realiseren, heel bijzonder!
Vanwege de coronamaatregelen mogen er op het moment geen groepslessen binnen plaatsvinden en worden we ‘gedwongen’ om buiten yoga te doen. Maar dat is niet erg, zeker niet! We hebben het grote geluk dat het zomer is.
Mijn wens is in vervulling gegaan. Ik vind het heerlijk om buiten yogales te geven en de lessen af te stemmen op het weer en het moment. En gelukkig hoor ik ook van cursisten dat het buiten yoga doen in ‘goede aarde valt’. Heel fijn!

JUN
12
De eerste les op d'n Halvemaan!
post_040

Vandaag was het dan zover... er is voor het eerst yoga gedaan bij mij thuis.
Bijna vijf jaar heb ik in het Reddingiushuis in het centrum van Deurne yogales gegeven. Maar vanaf nu kan je yoga komen doen in de landelijke omgeving van de Zeilberg, op de Halvemaanweg.
Wat een opluchting om weer les te kunnen geven! Sinds maart was er geen les vanwege de coronamaatregelen. Maar vanmorgen werden de matjes dan eindelijk uitgerold op de yogaweide. Ik vond het wel spannend… ik voel me hier erg thuis en vind het een heerlijke plek voor yoga. Maar wat vinden jullie ervan?
Maar al voor de les was begonnen kreeg ik positieve reacties… wat ongelooflijk fijn!
Een mooi begin.

MEI
17
Yogaweide
post_039

Zo, we hebben de afgelopen dagen ons weiland op orde gebracht. Er is rotzooi opgeruimd, slechte grond omgespit, aangeharkt en gras ingezaaid. Hopelijk houden de cd’s de vogels weg en gaat het gras snel groeien.

Hier is een fijne yogaweide aan het ontstaan!

MEI
8
Buiten yoga
post_038

Buiten yoga doen ... heerlijk ... Waarschijnlijk is dit vanaf juni mogelijk bij YOGA met Eva, tenminste als het mooi weer is en als de corona-maatregelen niet veranderen.
Ooooh, ik heb zo'n zin om weer les te geven! Binnenkort meer informatie op de website.

MRT
3
Het wordt strak ...
post_037

Gisteravond hebben we de kleedruimte geëgaliseerd, met dit als resultaat. Ziet er strak uit, daar word ik rustig van ...

FEB
19
Yoga bij rugpijn

Ik kwam dit artikel tegen over rugklachten. Yoga heeft ook mij geholpen toen ik last had van mijn rug (en zorgt er nu voor dat ik bijna geen klachten meer heb). Dus ik kan me goed voorstellen dat het onderzoek dit resultaat oplevert.

FEB
16
De twijfel slaat toe
post_035

Ik ben bezig met het schuren van deze deur, maar nu slaat de twijfel toe. Ga ik het zo laten (ziet er wel geleefd uit...) of zal ik toch maar doorgaan en aflakken? ;-)

JAN
21
Update verbouwing
post_034

We zitten nog in een natte en tegelijkertijd stoffige fase, maar het begint nu echt op te knappen.

Tja, het is nog wel stoffig van de gipsmortel ...
In de kleedruimte blijkt de oude gipslaag erg gemakkelijk af te bladderen ...
En na het stuken is het af en toe zo warm en vochtig dat het meer een stoombad lijkt dan een yogaruimte ...

Maar de meeste muren van de yogaruimte zijn gestukt, dus het ziet er daar al veel strakker uit. Nu zijn we bezig met de kleedruimte. Daar is nog een flinke klus te klaren. Wij weten wat er de komende avonden en het weekend op de agenda staat: gips mengen, op de muur smeren, strak maken en op laten drogen. En hop, naar de volgende muur!

JAN
6
Wat gaat het komend jaar brengen?
post_033

Voordat ik uitleg wat je ziet op de foto, wil ik je een heel mooi nieuw jaar wensen! Hopelijk heb je fijne feestdagen achter de rug en heb je zin in wat het nieuwe jaar je gaat brengen.

Ik kijk in ieder geval uit naar het komend jaar. Het is nog even hard werken, maar binnenkort begin ik met thuis lesgeven. Een droom waar ik achter de schermen al best lang mee bezig ben. En deze droom begint steeds meer vorm te krijgen. De ruimte waar we aan het klussen zijn begint te veranderen in een fijne plek waar straks yoga gedaan kan worden.

En in alle eerlijkheid? Ik vind dit spannend. Diep van binnen voel ik dat dit mijn weg is. Maar het is best wel een stap. En regelmatig komen er vragen in me op die me wat onzeker kunnen maken ...

Toch ga ik ervoor, zeker! Samen met mijn man, die zo ontzettend hard aan het werk is om de yogaruimte klaar te maken. Dus ik sta er niet alleen voor :-).

Ja, het is spannend. Maar is dat een reden om het dan maar niet te doen? Nee, dingen mogen spannend zijn ... nieuw ... onbekend ... maar hiervoor kan veel moois in de plaats komen. En tussen die spanning door, heb ik het gevoel dat dit gaat gebeuren. Dus 2020, kom maar op!

Afgelopen weekend hebben we gestuct. De muur die je op deze foto ziet is ondertussen al een stuk strakker geworden. Wie bij mij les gaat volgen, zal ontdekken dat dit een belangrijke muur is ;-). Hier komen namelijk de meditatiekussens en dekentjes te liggen.

2019
DEC
5
Nieuw lesrooster
post_032

Dit is het nieuwe lesrooster voor 2020. Een flinke uitbreiding!

Heb je zin om mee te komen doen? Heb je voorkeur voor een bepaalde lestijd?
Vanaf nu kun je aanmelden: stuur me een e-mail en reserveer alvast een plekje (geheel vrijblijvend).

Ben je nieuw bij YOGA met Eva dan kun je beginnen met een 3-lessenpakket om kennis te maken. Heb je ooit les bij mij gevolgd? Reserveer dan een losse les en kom de sfeer proeven: je bent welkom! Als je wilt kan je hierna inschrijven voor een abonnement, dan ben je zeker van je vaste plek.

Na je reservering moet je wel nog even wachten, een exacte datum kunnen we nog niet afspreken, want de nieuwe yogaruimte is nog niet klaar ... Mijn man en ik zijn hard aan het werk zodat er binnenkort bij ons thuis yoga gedaan kan worden. Zodra ik weet wanneer de nieuwe lessen van start gaan breng ik je op de hoogte.

Wil je meer info? Kijk op yogameteva.nl.
Wil je reserveren of heb je nog vragen? E-mail naar info@yogameteva.nl.

Tot binnenkort!
Eva.

OKT
22
Meditatie
post_031

De komende weken gaan we (meer) mediteren tijdens de yogales.

In het najaar zijn we vaak druk met vanalles: werk, school, afspraken… Dan is het makkelijk om aan jezelf voorbij te gaan. Zonde!

Het is zo ontzettend belangrijk om ook met regelmaat in te checken bij jezelf en even te pauzeren. Wat voel ik nu eigenlijk? Wat gaat er allemaal door me heen?

De natuur neemt ook een pauze, het is echt herfst aan het worden. Ga mee in het ritme van dit seizoen en stop met altijd doorgaan.

Er is veel te vertellen over meditatie. Dat wil ik niet gaan doen. De lessen zullen in het teken staan van oefenen. Zo kun je ervaring opdoen in de les en er steeds meer vertrouwd mee raken.

En wat zou het mooi zijn als je dan ook thuis gaat mediteren ...

OKT
19
Stof tot nadenken
post_030

Gisteren hebben we een muur afgebroken waar de nieuwe yogaruimte gaat komen. Het was mistig van al het stof. En nog steeds is het stof bezig met neervallen. Het is een bende!

“Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest”, zo is het door Patañjali beschreven in een oud geschrift over yoga. Door yoga te doen wordt het rustig in je hoofd.

Dit ging gisteren door me heen tijdens het afvoeren van alle puinbrokken, ik moest er wel om lachen. Er zijn flink wat wervelingen in de ruimte, er is een overdaad aan rondvliegend stof. Als yoga de wervelingen in het denken stil laat worden, zou yoga dan ook helpen om het hier wat minder stoffig te laten worden?

OKT
2
Verhuizing
post_029

Ja, het is zover!
Yoga met Eva gaat verhuizen én uitbreiden!
Ik kijk er enorm naar uit ...

De verhuizing is naar een rustige landelijke locatie in de Zeilberg, net buiten de bebouwde kom van Deurne. Kortom, een heerlijke plek voor yoga!

Vanaf begin 2020 ben je welkom in de nieuwe yogaruimte. Op dat moment worden de lestijden flink uitgebreid. Binnenkort zal ik je hier meer over vertellen.

Wordt vervolgd ...

MEI
10
Adem
post_028

Je ademt. Vaak heb je dat niet door, ben je er niet mee bezig.

Maar wanneer je de adem weer écht voelt, dan voelt dit als thuis komen in jezelf. Yoga laat jou dit ervaren. Het gevoel dat je leeft! En tegelijkertijd tot rust komt.

Wil je meer leren over je adem? Tot aan de zomervakantie is er een verdiepende lessenreeks. Aan het begin van de les krijg je een korte uitleg, hierna zijn er oefeningen waarin je zelf kunt ervaren wat het doet om te bewegen op je adem. Aan het einde een welverdiende lange ontspanning.

Schrijf je in via yogameteva.nl voor een gratis proefles of een 3-lessenpakket van € 20.

Graag tot ziens!

FEB
18
Workshop
post_027

Afgelopen vrijdag heb ik een workshop mogen geven bij Cocoon in Helenaveen. Marjolein en Anna wilden hun personeel en vrijwilligers bedanken met een verwenavond. Ik vond het erg leuk om daar aan mee te helpen, het was een gezellige en ontspannen avond!

Enne, als je nog inspiratie nodig hebt voor je interieur: ga eens op bezoek bij Cocoon. Wat mij betreft echt een aanrader!

2018
JUL
17
De rug in de spotlight
post_026

De laatste maanden stond de rug centraal in de yogalessen. Nog meer dan anders!

Er gaat namelijk geen yogales voorbij zonder oefeningen met de wervelkolom, zo wordt de rug soepel en sterk. En dit zorgt er dan weer voor dat je krachtig en flexibel in het leven komt te staan. Dat kan iedereen wel gebruiken, toch?

Maar nu stond de wervelkolom dus extra in de spotlight: het stuitje, het heiligbeen, de lendenwervels, de borstwervels en natuurlijk de nek. We zijn onderaan begonnen. Eerst waren er twee lessen waarbij we oefeningen deden met het stuitje. Vervolgens een paar lessen waarbij het heiligbeen stond, enz. Zo zijn we langzaam omhoog gegaan. De afgelopen weken hebben we oefeningen gedaan met de nek (zeer welkom wanneer je veel op schermen kijkt ...).

Tijdens deze lessenreeks heb ik uitleg gegeven over de chakra’s, dit zijn energiecentra die zich bevinden in de wervelkolom. Door te werken met de wervelkolom, werk je automatisch ook met je chakra’s. Als je meer wilt leren over je rug is de chakraleer interessant, het geeft eens een andere kijk op hoe je functioneert.

Morgen is de laatste les van deze reeks, ‘de finale’. Een les waarin de hele rug nog eens uitgebreid aan bod komt. En op het einde? Een lange ontspanning ... Welverdiend!

2017
NOV
8
Bijzonder gezelschap
post_025

De afgelopen weken stond ik er niet alleen voor ...
Er zat een bekken naast me.

Tijdens de yogales heb ik het vaak over het bekken. Daarom heb ik de afgelopen twee weken een bekken in mijn tas gestopt wanneer ik op de fiets stapte om te gaan lesgeven. Zo konden mijn cursisten een bekken eens op een andere manier bekijken. In de oefeningen die we de afgelopen weken hebben gedaan (en de komende week nog zullen doen) lag het accent op het eerste chakra. Bij dit chakra hoort het bewustzijn van overleven, voedsel en veiligheid (waar voel ik me thuis? welk eten voedt me? ...). Sterke benen en een ontspannen bekken zijn belangrijk voor een gezond eerste chakra.

AUG
9
Mijn liefde voor hatha yoga
post_024

Het is zomer. Ik heb een paar weken geen les gegeven. Daardoor heb ik de afgelopen weken meer tijd gehad voor ‘mijn eigen yoga’. Geen lessen voorbereiden, maar op de mat gaan staan en alleen voor mezelf oefenen. Voor de vakantie had ik bedacht dat ik eens op zoek wilde gaan naar nieuwe oefeningen. Die uit een andere stroming komen dan degene waarin ik ben opgeleid, de hatha yoga. Gewoon uit nieuwsgierigheid.

En wat is ervan terecht gekomen? Niets!

En eigenlijk vind ik dat wel een hele mooie (her-)ontdekking. Ik ben bijna elke ochtend trouw op mijn yogamat gaan staan. En ik heb gevoeld ... waar heb ik behoefte aan? En telkens kwamen er oefeningen in mij op. En juist die oefeningen hebben me gebracht wat ik nodig had. En ook al heb ik die oefeningen al vele malen vaker gedaan… het moment dat ik ze doe zijn ze nieuw. Ik weet niet wat ze me op dat moment gaan brengen, wat ik ga tegenkomen ...

En zo zijn de weken voorbij gevlogen. Met de oefeningen die me zo vertrouwd zijn uit de hatha yoga, maar die toch telkens weer als nieuw worden ervaren.

Ik ben deze vakantie wéér meer gaan houden van hatha yoga.

JUL
2
En dan is het nu officieel!
post_023

In 2012 ging ik voor het eerst naar Saswitha in Bilthoven, naar de open dag. Voor mij is dit een dag om nooit meer te vergeten. Deze stap heeft mijn leven echt veranderd.

In de periode daarvoor was er iets in mij wakker geworden. Namelijk een enorme nieuwsgierigheid. Sinds mijn studententijd beoefen ik yoga. Ik heb van verschillende docenten les gehad. Ik oefende thuis. In een wat moeilijkere periode voelde ik opnieuw de kracht van yoga, omdat yoga me antwoorden gaf. En rust. Er ging er een vuurtje in mij branden. Wat als ... ?
Wat als ik me nu eens meer in yoga ga verdiepen? Wat zal het me brengen?

Vervolgens ben ik informatie gaan verzamelen over opleidingen. Er is enorm veel aanbod: van een stoomcursus van 1 week tot een 4-jarige opleiding. Het laatste leek het beste bij mij te passen. Als ik iets doe, wil ik het goed en compleet doen. En daarom besloot ik om naar de open dag van Saswitha te gaan, een erkende yoga docenten opleiding. En ik voelde me meteen thuis. Er was geen twijfel. Dit was mijn plek. Wel was er onzekerheid ... ga ik het kunnen? En angst ... wat ga ik allemaal tegen komen? Verder zag ik er wel wat tegen op om vier jaar te studeren. Vier jaar! Dat is een lange tijd.

In september 2012 was mijn eerste lesdag. Wat vond ik het fijn! Mijn angst en onzekerheid verdween. De lessen waren prettig, de docenten kundig. Ik genoot van de yoga, van de praktijklessen. De theorie vond ik heel interessant en als een spons nam ik de kennis in me op. De weken, de jaren vlogen voorbij. Ik begon de opleiding met nieuwsgierigheid. Naar yoga. Maar ook naar het docentschap. Ik had er geen idee van of het bij me zou passen. Of ik het zou kunnen. Wel hoopte ik het te kunnen. Omdat yoga mij raakt. Omdat yoga mij helpt. Omdat het zo mooi is om yoga te delen. En door les te geven zou ik ook anderen kunnen laten ervaren dat het leven lichter wordt met yoga. En intenser.

Nu vijf jaar later is mijn leven veranderd. De Saswitha Yoga Opleiding heeft me enorm veel gebracht. De opleiding was intens. Ik heb veel geoefend, veel aantekeningen verwerkt, veel indrukken op gedaan. Er waren vele mooie momenten. En op andere momenten was het heftig. De yoga zelf bracht allerlei ervaringen met zich mee. Maar ook het leren lesgeven. En het combineren van studie met werk en privé leven. Maar het was het waard!

Mijn leven is verrijkt. Omdat yoga in mijn persoonlijk leven een nog grotere betekenis heeft gekregen. Maar ook omdat ik heb ontdekt dat ik lesgeven heel erg leuk vind! De eerste keren dat ik voor een groep stond waren hartstikke eng. Maar ondanks deze spanning had ik er wel plezier in. En dit plezier blijft groeien. Elke les opnieuw. Wat ben ik blij dat ik naar de open dag ben gegaan. Dat ik het lef heb gehad om deze stap te zetten. Ik ben dankbaar. Naar mijn docenten die hun kennis en liefde voor het vak hebben willen delen. Naar mijn lieve man die mij heeft gesteund. Naar mijn ouders.

Op 2 juli werd het officieel. Ik heb mijn diploma van de Saswitha Yoga Opleiding ontvangen van Diana Plenckers en Anneke Verweijen. Yes!

MRT
26
Mijn opleiding is afgerond!
post_022

In deze envelop zit mijn scriptie. Dat betekent dat ik klaar ben met mijn opleiding!*

Sinds de herfst heb ik gewerkt aan het schrijven van mijn scriptie. Afgelopen vrijdag heb ik een eindgesprek gehad met mijn scriptiebegeleider Noor Palazzi. Het gesprek was prettig, leerzaam en positief. Mijn scriptie werd goedgekeurd. Rond vier uur liep ik het gebouw van Saswitha uit ... voor mij een bijzonder moment. In gedachten ging ik terug naar september 2012, het moment dat ik aan de opleiding begon en naar binnen liep. Ik vond het spannend. Maak ik een goede keuze? Maar diep van binnen was er een sterk gevoel. Een gevoel van vertrouwen: dit is mijn weg.

En wat ben ik blij dat ik geluisterd heb naar dit gevoel! Omdat de opleiding mij persoonlijk heel veel heeft gebracht én omdat ik nu yoga mag delen met de mensen om me heen.

Raar is het wel. Na jaren studie, heel veel thuis oefenen, aantekeningen verwerken en ontzettend veel op en neer reizen naar Bilthoven ben ik nu 'klaar'. Dit besef dringt nog niet goed tot me door. Maar dat komt wel. En die kleine momenten dat het wél tot me doordringt voel ik me intens blij en eerlijk gezegd ook trots. Lesgeven mocht ik al een tijdje. Maar binnenkort mag ik een diploma ontvangen en is het officieel. Ik ben yogadocent!

* De Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte. Het schrijven van de scriptie doe je ter afronding van de opleiding ...

2016
NOV
11
Onderweg naar mijn opleiding
post_021

Vrijdagmorgen... ik word wakker en denk: ‘Yes, ik mag weer naar Saswitha!’
Daar volg ik mijn opleiding tot yogadocent.

Meestal ga ik met de trein en neem ik daarna de OV-fiets om naar mijn bestemming te fietsen. Het liefst doe ik dit met een omweg. Ik heb al lang stil gezeten in de trein en het is dan wel lekker om even flink te trappen. Saswitha ligt in een prachtige, bosrijke omgeving van Bilthoven. Dus het is geen straf om wat extra kilometers te maken. Zeker niet op zo'n zonnige herfstmorgen.

Genieten!

SEP
2
Klein feestje!
post_020

Het is 1 jaar geleden dat ik mijn eerste les heb gegeven voor YOGA met Eva.
Daar word ik blij van!

AUG
29
De vakantie is weer voorbij
post_019

Weer aan het werk na je vakantie?

  • Heb je voornemens gemaakt om ...
    • - geen stress meer te hebben?
    • - meer tijd voor jezelf te nemen?
    • - meer te bewegen?

De oplossing: yoga!

Het kan lastig zijn om na je vakantie lekker ‘zen’ te blijven. De agenda raakt voller, to-do lijstjes worden langer ... dan is het moeilijk om ook nog eens goed voor jezelf te zorgen.

Ga op yogales! Dan heb je zeker één moment in de week gereserveerd voor jezelf, een moment helemaal voor jou alleen. Je komt tot rust, je laadt weer op en door de oefeningen werk je ook nog eens aan een sterker en gezonder lichaam.

Yoga helpt je om je goede voornemens vol te houden.

AUG
26
Hittegolf
post_018

Tip nu het zo warm is: vroeg in de ochtend buiten yoga doen!
Een hele mooie kans om in de natuur je lichaam te laten ontwaken.

JUL
6
Examentijd
post_017

Ik heb lang niets meer van me laten horen ...

Dit had een reden: ik heb me de laatste maanden geconcentreerd op de voorbereiding van mijn examens ... en met een opgelucht hart kan ik zeggen: ik ben geslaagd! Yes!

Ik heb vandaag vier certificaten mogen ontvangen. Een certificaat voor het afronden van het 4e specialisatiejaar 'Yoga voor Doelgroepen' bij de Saswitha Yoga Opleiding. De andere 3 certificaten zijn voor de modules 'Adem en Ademtherapie', 'Adem en Pranayama' en 'Anatomie en fysiologie'.

MRT
14
Lachen
post_016

Yoga is ... in stilte tot jezelf komen.

Maar ook ... plezier hebben in bewegen, genieten van leuke oefeningen en af en toe eens lachen om jezelf als bijvoorbeeld een evenwichtsoefening niet lukt!

MRT
3
Wat is nu eigenlijk hatha yoga?
post_015

Er zijn veel soorten yoga. De yoga waarin ik lesgeef is hatha yoga. Een vorm van yoga waar ik me heel erg thuis bij voel, al vanaf het begin. Maar als mensen me vragen om uit te leggen wat hatha yoga precies is vind ik dat, om eerlijk te zijn, nog best moeilijk. Ik geef er nu een paar jaar les in, ik beoefen het al jaren, maar om het onder woorden te brengen ... dat vind ik lastig. Als ik er woorden aan geef, dan voelt het altijd alsof er woorden tekort schieten. Ik geef er dan een vorm aan met mijn woorden, maar die vorm voelt te beperkt.

Misschien helpt het om de letterlijke betekenis te vertellen. Het woord hatha kan je opsplitsen in ha en tha. Ha betekent de zon, tha de maan. De zon en de maan staan symbool voor de tegenstellingen in de mens. Ontspanning tegenover inspanning, uitademing tegenover inademing, koud tegenover warm, links tegenover rechts, en zo kan je nog wel even doorgaan. Het woord yoga betekent verbinden of in evenwicht brengen. Door hatha yoga te doen wordt je bewust van de tegenstellingen in jezelf en breng je ze door de oefeningen met elkaar in verbinding en worden ze één. Hmm, dit is een ingewikkelde definitie. In mijn woorden zou ik zeggen: de oefeningen zorgen ervoor dat er balans komt in je lichaam en in je hoofd. En dat voelt goed.

Tja, nu weet je wat hatha yoga letterlijk betekent. Maar zegt dit genoeg? Ik denk het niet. Ik kan je vertellen dat het voor mij een hele mooie vorm van yoga is omdat ik me er beter door voel. En dan kan ik een opsomming geven met allerlei redenen hoe dit komt ... Maar ik denk dat het lezen van mijn ervaring niet de beste methode is om te ontdekken wat hatha yoga met je doet.

De beste manier om erachter te komen is een les volgen! Yoga doen!
Geef je op voor een proefles om kennis te maken. Ben je na de proefles nieuwsgierig naar wat de yoga je nog meer kan brengen, kies dan bijvoorbeeld voor een 5 of 10-lessenkaart. Ga zelf op onderzoek uit. Ga op de mat staan en probeer het gewoon, volg hatha yoga lessen. Ervaar. Voel wat het voor jou betekent. Daar draait het namelijk om. Zelf voelen. Zelf ervaren. Ontdekken. Zijn. Niets meer, niets minder ...


Eigenlijk best simpel.

2015
NOV
21
De zachte yogamatten zijn af!
post_014

Tijdens de les doen we de staande oefeningen op een dunne mat. Deze mat met een structuur zorgt voor de juiste grip tijdens de oefeningen, zodat je niet wegglijdt en de houding kan verdiepen.

Voor de zittende en liggende oefeningen heb ik gezorgd voor een fijne dikke mat. Dit geeft comfort omdat deze zachter en warmer is. Dat zorgt alvast voor extra ontspanning, zonder dat je er iets voor hoeft te doen!

Er was wel werk aan deze matten ... De buitenste stof die om de katoenen matten zit moest namelijk genaaid worden. Een deel was in september al af, maar nu kan ik gelukkig zeggen dat alle matten af zijn. Ze liggen klaar om gebruikt te worden!

NOV
17
Bloemen
post_013

Soms wil ik me afsluiten voor wat er allemaal gebeurt in de wereld. Er gebeuren zoveel nare, heftige dingen. Dat is beangstigend en maakt indruk. Soms wil je het allemaal niet zien en horen, het is te veel. Maar de jongen in dit filmpje geeft me hoop voor de toekomst.

OKT
20
Namasté
post_012

Om eerlijk te zijn heb ik een periode weerstand gevoeld tegen het gebruiken van 'namasté'. Wanneer je informatie opzoekt over yoga kom je dit woord vaak tegen. Zo vaak, dat ik er een beetje kriebelig van werd. Ik kreeg het gevoel dat je dit woord moest gebruiken om erbij te horen. Om een 'echte yogi' te zijn.

Toen ik nog maar net yogales gaf merkte ik dat ik iets miste op het einde van mijn les. Daar ben ik over na gaan denken. Ik ben me gaan verdiepen in de betekenis van namasté en kwam erachter dat het een hele mooie groet is. In Azië is het een hele normale manier om elkaar te begroeten met namasté. Het woord komt uit het Sanskriet en betekent 'ik buig voor jou'. Een uitgebreide vertaling is: 'Ik eer de plek in jou waar het hele universum samenkomt. Ik eer de plek in jou waar liefde, waarheid, licht en vrede heerst. Wanneer jij in die plek bent in jou en ik in die plek in mij, dan zijn we één.'

In een yogales zijn we bezig met onze individuele beoefening. Iedereen beleefd de oefeningen op zijn of haar eigen manier, ieder mens is uniek. Toch zul je merken dat wanneer je yoga alleen doet en dus niet in een groep, je oefeningen anders beleefd. Samen yoga doen is echt anders dan alleen, met elkaar dragen we de les.

Door elkaar te begroeten met namasté tonen we respect en geven we aan dat we elkaar accepteren zoals we zijn. 'Het mooie, waardevolle deel in mij, groet het mooie, waardevolle deel in jou'. Ik vind het een mooie manier om de les af te ronden met elkaar.

Je kan de groet op verschillende manieren doen. Tijdens de les brengen we de handen tegen elkaar met de handpalmen tegen elkaar, op de hoogte van het hart, waarna we een lichte buiging maken. Door de handen tegen elkaar te brengen benadruk je eenheid. Neem de vrijheid om hem op jouw manier uit te voeren.

OKT
14
Onderzoek effect yoga

Er is onderzoek gedaan naar het effect van yoga. En wat blijkt ... yoga heeft een positief effect! Klachten met betrekking tot depressie, angst en stress waren significant afgenomen na een periode yoga te hebben beoefend.

De liefhebbers van yoga weten dit natuurlijk al, maar toch leuk om het in een onderzoek terug te zien.

Bron: Centrum Integrale Psychiatrie

OKT
7
Yoga blijft je verbazen, verwonderen ...
post_010

Voor een buitenstaander ziet yoga er misschien wel simpel uit. Er worden wat oefeningen gedaan op een matje en meer niet. Ok, een enkele keer ziet een oefening er wat ingewikkelder uit, en lijkt de yogi in de knoop te zitten. Soms doet een yogi helemaal niets! Zit de yogi maar wat voor zich uit te staren, of nog luier ... ligt hij of zij languit op de mat. Misschien wel te slapen ...

Maar ... ik blijf me verbazen. Elke dag opnieuw. Wat yoga mij brengt. En wat yoga anderen brengt. Tijdens de oefeningen gebeurt er veel. Heel veel. En nee, dat is lang niet altijd aan de buitenkant te zien.

Wat ben ik dankbaar dat yoga deel uitmaakt van mijn leven en dat ik het mag delen met anderen.

SEP
12
Workshop

Dat was leuk!

Ik heb vanmorgen een workshop gegeven aan een grote groep vrienden. Ze zijn uit het hele land samen gekomen om vandaag hun vriendendag te vieren in Deurne en omgeving. En ik had de eer om de dag te openen met een workshop yoga. Daar stonden we dan met z'n allen in een grasveld op onze matjes ... sommige met ervaring ... de meeste zonder ... maar iedereen deed mee! Ik was onder de indruk! Wat een super groep! Dit was heel erg leuk om te doen. Van actieve zonnegroeten tot een verstillende meditatie op het einde en dit alles in een goede sfeer.

Mijn weekend is goed begonnen! Ik hoop dat dit ook geldt voor hun vriendendag ...

SEP
2
Eerste les
post_008

Woensdag 2 september 2015 ... een bijzondere dag voor mij en voor 'YOGA met Eva':
Vanochtend was de eerste les in het Reddingiushuis in Deurne. De sfeer was prettig, we hebben goed gewerkt en tijdens de eindontspanning scheen de zon prachtig naar binnen. Mooie zonnestralen in de zaal. Dat is toch een goed teken!

SEP
1
Waarom yoga doen bij YOGA met Eva?
post_007

Hieronder een paar redenen ...

Er is een ongedwongen sfeer, waarin je jezelf kan zijn.

Ik begeleid je op verantwoorde wijze in de houdingen, elke keer opnieuw. Je hoeft de oefeningen en bijbehorende namen niet te onthouden. Het is veel belangrijker dat je ervaart wat een houding met je doet op het moment dat je hem uitvoert.

Er is een flow in de les. Oefeningen gaan vloeiend in elkaar over, waardoor je beter met je aandacht bij jezelf kan blijven en steeds meer zal ontspannen.

In een les komen allerlei soorten oefeningen voorbij. De een wat meer uitdagend dan de ander. Je doet wat je kan en waar je behoefte aan hebt. Daar neem je zelf de verantwoordelijkheid voor. Wanneer je een vraag hebt is er voldoende tijd om mij persoonlijk te benaderen.

Mijn lessen zijn puur, er is zo min mogelijk afleiding. Er is geen wierook, geen muziek ... Je concentreert je in de les op de oefeningen. De oefeningen hebben jou zoveel te vertellen, het is de moeite waard om daar de aandacht bij te houden!

En als bonus: een dikke zachte mat om de zittende en liggende oefeningen op te doen. Heerlijk comfortabel!

AUG
24
'Don't let your mind speak louder than your heart'
post_006

Deze zin hoorde ik gisteren voorbij komen in een nummer van Bear’s Den. Een zin die mij raakt. Je hoofd wil het nogal eens overnemen van je hart. Dan ben je aan het piekeren, bepaalde beslissingen aan het beredeneren en stormt het in je hoofd. De ene keer wat harder dan de andere keer. Maar vaak is het zo dat wanneer je op je gevoel afgaat, je het antwoord weet. Het beoefenen van yoga helpt om dichter bij je gevoel te komen, bij de antwoorden. Door de concentratie op de oefeningen en je adem wordt het stiller in je hoofd en komt er een helderheid. Daardoor ben je in staat om beter te voelen wat je écht nodig hebt.

Bear’s Den - Don’t let the sun steal you away

AUG
18
Bijna september
post_005

Wat zijn die zomermaanden heerlijk waarin het tempo net wat lager ligt dan anders. Meer tijd om te genieten van dingen die belangrijk voor je zijn.

Misschien krijg je het wel een beetje benauwd bij de gedachte dat het ‘normale’ leven weer bijna begint ... Zie je er tegenop om in het ritme van het dagelijks leven mee te gaan? Dan kan ik je yoga aanraden.

Door op yogales te gaan creëer je een vast moment in de week voor jezelf. Een moment om bij te komen, op te laden en aan je gezondheid te werken. Heel waardevol!

AUG
16
Doelgroep
post_004

De lessen die ik ga geven op woensdagmorgen zijn niet voor een bepaalde doelgroep. Men zegt vaak: 'Yoga is voor iedereen', of: 'als je ademt kan je yoga doen'. En zo is het. Dus mocht je erover nadenken om met yoga te gaan beginnen, twijfel niet meer en geef je op voor een proefles. Dan kan je zelf bepalen of je het prettig vindt om yoga te doen en beslissen of je na deze proefles ermee door wilt gaan ...

AUG
14
Weekblad voor Deurne
post_003

Het is even zoeken in het Weekblad voor Deurne naar mijn kleine advertentie, maar ik sta er toch echt in!

En zoals je kan zien ben ik in goed gezelschap ...

AUG
4
Website online
post_002

Het is zover, mijn website www.yogameteva.nl is online!

Ik ben er enorm trots op. Op de website zelf ben ik trots, maar nog meer op mijn lieve man Jeroen, die de website heeft gemaakt. Hij heeft de laatste maanden zijn vrije tijd en creativiteit ingezet om mij te helpen. Met een mooi resultaat al zeg ik het zelf ...(dat mag ik toch wel zeggen van mijn eigen site of niet soms?) Ik hoop dat jullie het ook mooi vinden!

Best spannend als je al zo lang binnenshuis bezig bent met een website om dan uiteindelijk op 'enter' te drukken en de site het wereldwijde web op te sturen ...

JUL
30
Een nieuwe fase
post_001

Een nieuwe fase sinds ik drie jaar geleden ben gestart aan de opleiding tot yoga docent bij Saswitha ...

Al anderhalf jaar met heel veel plezier aan het freelancen, maar daarnaast heb ik ook veel zin om zelf een groep op te richten, of liever nog twee groepen ... Daarom begin ik in september met lesgeven op de woensdagmorgen in het Reddingiushuis in Deurne.

Ik ben nu druk bezig met de website en had vandaag een leuk pakket voor de deur staan ...

Yes! Ik heb er zin in!